Στο Δήμο μας και ειδικά στην πόλη της Φιλιππιάδας και στην περιοχή του Θεσπρωτικού, κάθε χρόνο, έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε μεγάλη αποικία πελαργών, οι οποίοι “προτιμούν” τον τόπο μας για να αναπαραχθούν. Αυτό το διάστημα και περίπου μέχρι τις 10 Αυγούστου, οι νεοσσοί αρχίζουν να πετάνε από τις φωλιές τους για να ‘δοκιμάσουν’ τα φτερά τους. Οι περισσότεροι τα καταφέρνουν, κάνουν ένα σύντομο ταξίδι, επιστρέφουν και ξαναπετούν. Υπάρχουν και αρκετοί όμως που δεν τα καταφέρνουν και τους βλέπουμε να περπατούν στους δρόμους ή στις πλατείες. Κάποιοι μπορεί και να τραυματιστούν στην προσπάθειά τους να πετάξουν. Είναι αυτοί που χρήζουν ειδικής φροντίδας.
Για τον λόγο αυτό ζητάμε την ευαισθητοποίηση όλων των συμπολιτών μας. Όταν δούμε πελαργό να περπατάει χωρίς να μπορεί να πετάξει – και αφού διαπιστώσουμε ότι δεν είναι τραυματισμένος- τον μεταφέρουμε σε ένα ασφαλές μέρος μακριά από Εθνική ή Ιόνια οδό (σε οικόπεδο ή χωράφι) και τον αφήνουμε εκεί βάζοντας δίπλα του ένα δοχείο με νερό, μέχρι το ίδιο το πουλί, βρει τη δύναμη να ανοίξει τα φτερά του και να επιστρέψει στη φωλιά.
Πριν κάνουμε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια περιμένουμε να περάσουν 24 ώρες. Εάν με την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, εξακολουθεί να μην καταφέρνει να πετάξει, το μεταφέρουμε στο Δημαρχείο Φιλιππιάδας (εργάσιμες ώρες και μέρες) ή ζητάμε την παροχή φροντίδας από ειδικούς (κτηνιάτρους).
Αρμόδιες υπηρεσίες που μπορείτε να απευθυνθείτε:
α. Δήμος Ζηρού: Τηλ.: 2683 360600 (κ. Νάση Κώστα).
β. Πυροσβεστικός Σταθμός Φιλιππιάδας: Τηλ. 26830 22199.
Προσοχή: Στην περίπτωση που το πτηνό είναι τραυματισμένο ζητάμε άμεσα βοήθεια, για να μεταφερθεί στην Πρέβεζα όπου θα του παρασχεθεί η κατάλληλη φροντίδα ή, ανάλογα με τη σοβαρότητα της κατάστασης, θα μεταφερθεί σε ειδικό κέντρο στην Αίγινα, για να γίνει η αποθεραπεία του.
Ευχαριστούμε για τη συνεργασία: τον Πυροσβεστικό Σταθμό Φιλιππιάδας, την Αστυνομία, τη ΔΕΗ Άρτας, το φιλοζωικό σωματείο Πρέβεζας και την κα Καλογήρου Πέλα, εκπρόσωπο του ελληνικού κέντρου περίθαλψης άγριων ζώων στην Ήπειρο, τον συμπολίτη μας Μιλτιάδη Ζήκο και όλους όσοι μεριμνούν για τη φροντίδα των αδύναμων ή των τραυματισμένων φτερωτών επισκεπτών μας.
- Σημείωση: Οι φωτογραφίες του κειμένου είναι από το προσωπικό αρχείο του συνδημότη μας κ. Μιλτιάδη Ζήκου, ο οποίος είναι γνωστός για τη φιλοζωική του δράση και προσφορά.