Στόχος να καταγραφούν και να καταστούν προσβάσιμα και επισκέψιμα από το ευρύ κοινό
Η εξερεύνηση σπηλαίων που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Ζηρού, ήταν ένα χρόνιο αίτημα κατοίκων, συλλόγων, φορέων και αυτοδιοικητικών παραγόντων.
Στις 11 και 12 Δεκεμβρίου κλιμάκιο της Εφορείας Παλαιοανθρωπολογίας Σπηλαιολογίας (Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού), από το Γραφείο Βορείου Ελλάδος, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, επισκέφτηκε μερικά από αυτά τα σπήλαια του Δήμου μας.
Συγκεκριμένα, την Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2018 το συγκεκριμένο κλιμάκιο επισκέφτηκε και έλεγξε τη βραχοσκεπή “Ασπροχάλικο” στην κοιλάδα του ποταμού Λούρου, πλησίον του οικισμού του Αγ. Γεωργίου. Πρόκειται για θέση ξεχωριστής σημασίας, καθώς χρονολογείται από την παλαιολιθική περίοδο και έχει χαρακτηριστεί ως κηρυγμένος αρχαιολογικός χώρος.
Στη συνέχεια διενήργησε αυτοψία στο σπήλαιο “Μάρω” στην περιοχή «Γούβες»,στην Παλιά Φιλιππιάδα, για το οποίο υπάρχουν μαρτυρίες ότι χρησιμοποιήθηκε από τους κατοίκους της περιοχής ως καταφύγιο κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Την Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2018, το κλιμάκιο επισκέφτηκε την περιοχή της Τοπικής Κοινότητας Γοργομύλου, για διενέργεια έρευνας σε πιθανά σπήλαια της περιοχής που αποτελούσε και διαρκές αίτημα της αδελφότητας των Γοργομυλιωτών “Ο Άγιος Γεώργιος”. Με την καθοδήγηση του προέδρου κ. Θεόδωρου Παπατσίμπα, αλλά και άλλων κατοίκων της περιοχής, το κλιμάκιο επισκέφτηκε τη λεγόμενη “Σπηλιά του Μπότσαρη” και τη θέση “Αγιοσπηλιά” που εικάζεται ότι παλιότερα (κατά την οθωμανική περίοδο) υπήρχε σπήλαιο. Επίσης εντοπίστηκε και καταγράφηκε η θέση σπηλαίου “Χάβος”.
Η αυτοψία του κλιμακίου της Ε.Π.Σ., η οποία διεξήχθη σε αγαστή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους κατοίκους της περιοχής, αποτελεί μία πρώτη διερευνητική επίσκεψη της υπηρεσίας της οποίας θ’ ακολουθήσουν και νέες στο προσεχές διάστημα, καθώς υπάρχουν πληροφορίες και εκκρεμούν αιτήματα για έρευνα και σε άλλα σπήλαια της περιοχής. Τα αποτελέσματα των αυτοψιών αυτών θα καταγραφούν σε υπηρεσιακές εκθέσεις που θα αποτελέσουν μία πρώτη βάση για μία συστηματική προσέγγιση και γνώση των σπηλαίων του τόπου μας.
Στόχος της δημοτικής αρχής είναι η καταγραφή όλων των σπηλαίων του Δήμου, προκειμένου να αξιολογηθούν, να καταστούν προσβάσιμα και επισκέψιμα από το ευρύ κοινό και να αξιοποιηθούν τουριστικά.